Jari Eklund

Teos 2/6 sarjasta Vuosi ilman sähköä
Sublimaatiovedos turvelevylle
50 x 70 cm
2017

Etsiessäni mediumia mielessäni pyörivän visualisoimiseksi olen päätynyt analogiseen valokuvausprosessiin. Se mahdollistaa minulle kommunikoinnin kuvan sisällöllisen rekisterin kanssa päämääräsuuntautuneiden intentioideni viitekehyksessä. 

Käytännössä työnkulkuni tarkoittaa valokuvan materialistiseksi saattamista. Kehittäessäni ja vedostaessani käsin luon itse materiaalisuuden lisäksi mahdollisuuden kuvan omalle ajalle ja tilalle.

Katsoja on välttämätön osa tätä prosessia, ilman häntä ei kuvaa synny. Havainnoivan ei kuitenkaan tarvitse tietää tekniikastani mitään. Hän näkee yhden valitsemani otannan työnkulustani. Sen kontekstin muodostavat teoksen ulkopuoliset seikat. 

Työskentelyprosessiani kehittääkseni liityin Värinään Ida Pimenoffin vetämällä värivedostuskurssilla. Se osui samaan ajankohtaan kuin Valokuvataiteen museon Pimiö-näyttely. Värinäläisten töitä oli museon Prosessi-tilassa näkyvästi esillä.

Muutama vuosi myöhemmin minut kutsuttiin osuuskunnan hallitukseen. Siihen kuulun yhä edelleen. Kivassa porukassa hoidamme yhdessä Värinän asioita.

Toisin kuin useimmat muut värinäläiset, tulen toiselta puolelta Suomea työskentelemään Vallilaan. Ensimmäisillä käyntikerroilla Rovaniemeltä asti, asuin silloin vielä Lapissa. Pitkä välimatka pimiölle ei ole minua koskaan häirinnyt. Siirtymän aikana valmistaudun työskentelyyn mm. meditoimalla.

Yksi mainittavista kokemuksistani Värinässä on ollut Manual-näyttely, jonka teimme kollektiivisesti vuosina 2017-2018. Produktio oli esillä Hippolyte-galleriassa Helsingissä ja VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

Tuohon näyttelyyn vedostin työni vaihtoehtoiselle materiaalille. Keräsin energiasuolta turvetta, joka puristettiin prässäämällä kuudeksi levyksi, ekologisesti kestävällä menetelmällä. Näille levyille printattiin kuvapinta, jonka sisältö käsitteli elämässäni ollutta sähköttä elämisen jaksoa.

Näyttelykiertueen jälkeen pesin levyistä musteen pois ja palautin ne turpeeksi sinne suolle, mistä olin materiaalin kerännyt. Prosessi päättyi sinne, mistä se oli alkanut.