Info

Valokuvataiteilijoiden värivedostusosuuskunta Värinä

Värinä on vuonna 2000 perustettu kuvataiteilijoiden osuuskunta, joka ylläpitää Suomen ainoata väripimiötä sekä digitaalista kuvankäsittely- ja tulostustyöhuonetta.

Värinän tilat on jaettu väripimiöön ja digitilaan. Väripimiössä on mahdollista toteuttaa valokuva negatiivista vedokseksi ja digitilassa digitiedostosta vedokseksi sekä pohjustetuksi ja laminoiduksi näyttelyteokseksi asti. 127 neliön tilat sijaitsevat Helsingissä Vallilan Taiteilijatalossa.

Värinällä on taidepoliittinen tehtävä ylläpitää analogista väripimiötä Suomessa, sillä valokuva-oppilaitoksilla ei enää ole omia väripimiöitä, joissa uusi valokuvaajapolvi voisi oppia valon ja värin perusteet. Samalla maailmalla voimistuu valokuvan materiaalisuuden arvostus sekä pyrkimys löytää perinteiset, hitaammat ja käsityöläisyyteen perustuvat menetelmät uusilla tavoilla.

Yhteisö

Jäsenille Värinän yhteisö on tärkeä osa työskentelyn mielekkyyttä. Autamme toisiamme ja teemme yhdessä. Värinäläiset taiteilijat voivat myös tarvittaessa vedostaa töitä myös osuuskunnan ulkopuolisille kilpailukykyiseen hintaan.

Ei-kaupallisuus

Värinän toiminta on ei-kaupallista. Tiloista ja käytöstä peritään jäseniltä vuokraa ja maksuja vain toiminnan kulujen kattamiseksi. Tiloja ja laitteita vuokrataan myös osuuskunnan ulkopuolisille taitelijoille (ns. vierailijastatus). 

Vedostaminen itse

Värinässä nähdään, että valokuvan vedostaminen itse on tärkeä osa valokuvaajan ilmaisullista työkalua. Vedostusprosessissa kuvaaja saa etsiä rauhassa kuvan taiteellista ulkoasua ilman deadlinen tai budjetin tuomia paineita ja jäämättä operaattorin taitojen tai näkemyksen armoille.

Värinän magneettiseinillä, oikeissa valaisuolosuhteissa on helppo etsiä sarjojen muotoa ja värillistä ilmettä. Digityötilassa varsinainen tulostaminen huippulaatuisella printterillä on todella nopeaa, jolloin työaikaasi säästyy taiteellisten ratkaisujen etsimiseen.

Väripimiö on valokuvaajan perusta

Vaikka muutoin työskentelisit digitaalisesti, on tärkeä saada kokemus siitä, mitä kuvasta voi saada aikaiseksi sen yhtenäistä, ”luonnollista” värisyyttä tutkimalla. Tämä onnistuu pimiössä. Pimiötaidot tukevat oleellisella tavalla myös digitaalisen kuvankäsittelyn ja väriavaruuden hallintaa.

Väripimiötyöskentely sopii mainiosti myös erillisiin taiteellisiin projekteihin, upeisiin fotogrammikokeiluihin tai vaikkapa sukupolvien takaisten perhenegatiivien vedostamiseen lahjoiksi.

Osuuskunnan jäsenet

Jäsenenä voit työskennellä Värinän tiloissa joustavasti itsellesi sopivina aikoina ympäri vuorokauden. Tällä hetkellä Värinässä on noin 30 jäsentä. Useat Värinän taiteilijat ovat suomalaisen valokuva- ja videotaiteen kansainvälistä kärkeä. Värinässä on valmistettu vedoksia lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. 

Hallitus 2022–23

Jäsenet A-L

Jäsenet M-Ö

Lue jäsentemme vedostustarinoita

Magnus Scharmanoff

Magnus Scharmanoff Ensiaskeleet 1 Kuvattu laakanegalle, skannattu, sävykorjattu tietokoneella, tulostettu Värinän HP:llä Pigmenttivedos 142 x 118...

Read More

Johnny Korkman

Johnny Korkman Loviisa 1988 By the Way -kirja Skannattu mustavalkoiselta kinofilmiltä, printattu Museo Rag -paperille 60...

Read More

Kari Soinio

Kari Soinio Rivington / Ludlow Sarjasta City of Ghosts Pigmenttivedos 82 x 65 cm 2015 Vedostan...

Read More