Ida Pimenoff

Tanssi
Sarjasta Varjo päivän jokaisen hetken reunalla
Kromogeeninen värivedos, diasec
2009

Idea tästä kuvasta syntyi, kun näin serkkuni tohtorikaronkassa hänen siskonsa tanssimassa isänsä kanssa. Tajusin haluavani kuvata aikuista tytärtä ja vanhenevaa isää yhdessä, kesken tanssin.

Kuvasin heitä yhden iltapäivän kotonani Hauhontiellä, varmaan kymmenkunta filmirullaa. Tässä ruudussa, jossa molempien kasvot ovat varjossa ja ne sulautuvat yhteen, oli jotain salaperäistä, joka kiehtoi minua.

Ensimmäiset vedokset kuvasta vedostin kuitenkin liian vaaleiksi, kuvan lumous katosi. Muistan että kollegani Hanna Timonen tuli pimiöön, katsoi kuvaa magneettitaululla ja sanoi: vedosta siitä tummempi, niin että kasvot melkein katoavat varjoihin. Tein kuten hän ehdotti, ja kuva syttyi jälleen mystisesti henkiin.

Pojan muotokuva
2008

Tämä teos on kuvattu talvisen iltapäivän viimeisessä valossa. Negatiivi on äärimmäisen ohut, kohti katsovan lapsen kasvot ovat aivan alivalottuneet.

Tällaisen kuvan voi vedostaa vain yhdellä tapaa, äärimmäisen tarkkaan ja huolella, muuten se ei toimi, siitä tulee joko liian vaalea tai liian tumma.