Aino Kannisto

Nimetön (Läpikuultava ikkuna)
Kromogeeninen värivedos
Alkuperäisteos: 90 x 111 cm
Mallivedos: 19 x 23,5 cm
2005

Silloin kun vielä kuvasin filmille, koevedosten tekeminen itse omista valokuvista oli tosi tärkeää, sillä vedostaessa saattoi vielä vaikuttaa valokuvan tunnelmaan aika paljon.

Tuleeko kuvasta lämpimän vai kylmän sävyinen, tummanpuoleinen vai vaaleahko, tuleeko johonkin kohtaan kuvassa lisävaloa tai varjostuksia? Halusin tehdä nämä päätökset rauhassa ja itse kokeilemalla.

Olen myös rajannut kuviani usein vielä vedostusvaiheessa, jättänyt jotakin pois kuva-alalta vahvistaakseni kuvan kompositiota tai illuusiota.

Vedostaminen oli tärkeä ja jotenkin meditatiivinen työvaihe. En tiedä oliko näin kaikilla valokuvaajilla vai johtuuko se siitä, että teen omakuvia ja kuvan valotushetkellä olen kameran edessä enkä takana, mutta oikeastaan vasta vedostusvaiheessa näin kunnolla mitä oikein olin tekemässä.

Vedostaminen oli sellainen pohdintavaihe, että onko tästä kuvasta mihinkään, mitä sille vielä voisi tehdä, mistä tässä ehkä on kysymys. Valokuvani eivät olleet vielä valmiita ennen kuin olin itse vedostanut ne ensin, enkä ollut valmis antamaan kuvia kenellekään toiselle ennen sitä.

Pidin myös vedostamisen fyysisyydestä: käsin näpräämisestä pimiökopissa, kävelemisestä edestakaisin pimiössä, koepalojen leikkelystä. Värikoneen kehitysprosessin hitaus loi tietyn toisinaan rauhoittavan toisinaan ärsyttävän rytmin työskentelylle.

Pääni on hyvin hidas, tarvitsen usein paljon aikaa kuvieni kanssa tietääkseni ovatko ne elinkelpoisia. Vedostamisen prosessi sopi hyvin orgaanisesti tähän mentaaliseen prosessiin.

Nimetön (Punainen keittiö)
Kromogeeninen värivedos
Alkuperäisteos: 90 x 117 cm
Mallivedos: 19 x 25 cm
2004

Nimetön (Musta peili)
Kromogeeninen värivedos
Alkuperäisteos: 90 x 110 cm
Mallivedos: 19 x 23,4 cm
2005