Ola Kolehmainen

Index of Fantasy, Uncanny and Desire
Rafaela & Kaj Forsblom kokoelma, editio 6/6
Kromogeeninen värivedos, diasec
2007

Index of Fantasy, Uncanny and Desire -teokseni on kuvattu mustavalkofilmille. Vedostaessani olen poistanut ajan hetken. Katsojan on vaikea sanoa, onko se kuvattu yöllä vai päivällä.

Kun vedostan mustavalkonegatiivista kuvan väripaperille, on suurennuskoneen värisuotimilla vaikea saada aikaiseksi neutraali harmaa, mustavalkokuvan ominaiset sävyt. Näiden oikeiden sävyjen etsinnässä ja kokeiluissa syntyy kymmeniä vääriä vaihtoehtoja, eli virheitä.

Intensiivisessä pimiötyöskentelyssä tapahtuu usein vahinkoja, koevedoksissa on sattumia. Index of Fantasy, Uncanny and Desire -työssä oli näitä monta. Teoksen sävymaailma syntyi sattuman ja kokeilujen kautta. Huomasin, että onkin mielekkäämpää lähteä jalostamaan teosta näiden virheiden kautta. Luovuin alkuperäisestä suunnitelmasta, ja lähdin uudelle matkalle pois neutraalimmasta ilmaisusta.

Työskentelyprosessissani vedostan ensin itse mallivedoksen. Analogisessa vedostamisessa (ja myös digitaalisessa työskentelyssä) tärkeät työkalut ovat kuvan lisävaloittaminen, siis sen tummentaminen. Tai varjostaminen, vaalean eli valon korostaminen.

Varsinaisen teoksen teetän ammattilaboratoriossa. Olen työskennellyt vuodesta 1998 Düsseldorfissa, Grieger valokuvalaboratorion kanssa, joka on käsittääkseni ainoa paikka Euroopassa, jossa on mahdollista tehdä isoa analogista kuvaa. Siellä lopullinen teos vedostetaan mallini mukaan. Olen aina paikalla kuvaa tehtäessä.

Valon manipulointi on valokuvateosta tehtäessä fundamentaalinen osa valokuvataitelijan ammattitaitoa.

Nimensä mukaisesti valokuva piirtää valolla. Tekijän tulee ymmärtää, miten haluttu lopputulos, teos valotetaan filmille. Tai nykyään myös digitaalikameran kennolle. Ja miten tästä valotuksesta tehdään teos.