Ida Taavitsainen
Sulphur Dreams
Sarjasta A Sense of Heartbreak
Kromogeeninen värivedos
48 x 32 cm
2018/2021
Kuvassa mieheni ja appivanhempani katsovat rikkipitoista vulkaanista maisemaa kuumilla lähteillä Akitan prefektuurissa, Pohjois-Japanissa. Maisema on omituinen ja myös onsenin, eli kylpylän, tunnelma oli omanlaisensa, kuin sanatorio toiselta planeetalta.
Osa kylpylän asiakkaista viettivät siellä pitkiä aikoja ja hoitivat siellä esimerkiksi sairastamaansa syöpää. Mielestäni kuvasta välittyy hyvin paikan ainutlaatuinen tunnelma. Ainoa mikä kuvasta puuttuu on haju – koko paikan yllä leijui rikistä johtuva mädän kananmunan lemu.
Kuva on osa laajempaa, työn alla olevaa sarjaa A Sense of Heartbreak, jossa tarkastelen suhdettani Japaniin, mieheni kotimaahan ja lapseni toiseen kotimaahan. Samalla jatkan aikaisemmista töistäni tuttujen teemojen työstämistä, kuten perhesuhteita, läheisyyttä ja etäisyyttä. Joskus tulevaisuudessa haluaisin tehdä Japani-kuvistani kirjan.
Pimiö-urani alkoi Annantalon mustavalkopimiössä 14-vuotiaana ja sen jälkeen päädyin Västra Nylands Folkhögskolanin kautta Englantiin opiskelemaan valokuvausta. Kokeilin värivedostamista jo Karjaalla, mutta innostuin siitä toden teolla Englannissa. Suurimman osan maisterinopinnoistani vietin Royal College of Artin väripimiössä.
Värinän jäseneksi liityin kuitenkin vasta tänä keväänä, vaikka olen ollut tekemisissä Värinän kanssa vuodesta 2015, kun muutin takaisin Suomeen ja tutustuin Valokuvataiteen Museon Pimiö-näyttelyn kautta värinäläisiin.
Itselleni kuvien vedostaminen pimiössä ei ainoastaan ole esteettinen valinta, vaan tärkeä osa prosessia. Niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin, pimiön täydellisessä pimeydessä ja humisevassa hiljaisuudessa pystyn näkemään asiat selkeämmin. Samalla ylläpidän myös katoavaa käsityötaitoa.